کد خبر ۲۴۹۰۷ انتشار : ۲۰ فروردین ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۰۵
روزنامه ابتکار20فروردین

وحدت «ان شاء الله»ی اصولگرایان

به گزارش قم نا ، انتظار طولانی اصولگرایان به سر رسید و بالاخره زعمای اصولگرایی نشست سه‌جانبه‌ای را که بارها وعده داده شده بود و به سرانجام نرسیده بود، برگزار کردند. دیدار سه‌جانبه آیات مصباح یزدی رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، موحدی کرمانی دبیر کل جامعه روحانیت مبارز و یزدی دبیر کل جامعه مدرسین عصر سه‌شنبه در قم برگزار شد. با این حال خبر چندانی جز تاکید این سه تن بر لزوم وحدت و همگرایی اصولگرایان از آن درز نکرد. این در حالی است که اصولگرایان در برابر گره فروبسته وحدت و همگرایی، روی این نشست بسیار حساب کرده بودند. اکنون نیز برخی چهره‌های اصولگرا تلاش دارند این نشست را مفید، سازنده و موفق جلوه دهند و امیدوارانه از نتایج آن سخن می‌گویند، در حالی که برخی دیگر اعتقاد دارند که این مسیر راهی به همگرایی اصولگرایان ندارد.
اصلی‌ترین دلیل این برداشت، عدم حضور برخی طیف‌ها و چهره‌های موجه اصولگرایی در وحدتی است که یک سوی آن گروه‌های تندرو و زیاده‌خواه اصولگرا قرار دارند. ورود این طیف‌ها به سازوکار سنتی جامعتین، چندان مورد تایید برخی گروه‌ها و چهره‌های معتدل‌تر اصولگرا نیست و باعث خواهد شد در صورت تحقق چنین وحدتی در آن جای نگیرند. این در حالی است که اصولگرایان برای موفقیت در انتخابات آتی و پرهیز از رقابت با خود – آن هم در شرایطی که اصلاح‌طلبان خود را با تمام قوا آماده بازگشت به صحنه سیاسی کشور کرده‌اند – بر روی یک چتر وحدت فراگیر حساب کرده‌اند. مساله این جاست که با چنین شرایطی، جلساتی این چنین چقدر برای رسیدن به هدف اصلی کارآمد است؟
اصولگرایی صرفا در جامعتین نیست
حسین کنعانی مقدم، دبیرکل حزب سبز از احزاب اصولگرا جلسه سه جانبه زعمای جامعتین با پدر معنوی جبهه پایداری را تنها در راستای دید و بازدیدهای عیدانه سیاسیون می‌داند. وی درباره پتانسیل موجود در جلسات جامعتین برای ایجاد وحدت در جریان اصولگرایی به فرارو گفت: کسانی که مدعی رهبری در جریان اصولگرا هستند و در این خصوص تلاش و رایزنی می‌کنند لازم است به نکات مهمی همچون نیاز به داشتن یک سازمان واحد برای فعالیت سیاسی و یک رهبری واحد توجه داشته باشند. این فعال سیاسی اصولگرا ادامه داد: نکته قابل توجه دیگر این است که جریان اصولگرا از طیف‌های مختلفی تشکیل شده که نمی‌توان آن‌ها را نادیده گرفت و اصولگرایی را صرفا در جامعتین خلاصه کرد زیرا این نگاه حاکی از استفاده نکردن از همه پتانسیل‌های اصولگرایی است. کنعانی مقدم سازوکار خاص خود را برای وحدت اصولگرایان مد نظر دارد. وی می‌افزاید: گام نخست برای ایجاد وحدت میان اصولگرایان این است که اصول هشت گانه عنوان شده از سوی رهبری که مبنای اصولگرایی است عملیاتی شده و به عنوان نقشه راه برای این جریان به کار گرفته شود. وی تاکید کرد: بهتر است در سال انتخابات و پیش از ورود به این بحث در جلساتی اینچنینی به شعار سال که از سوی رهبر معظم انقلاب عنوان شده است، پرداخته و روشن شود که اصولگرایان برای ایجاد همبستگی و همدلی میان دولت و ملت چه راهکاری دارند و چگونه عمل خواهند کرد. کنعانی مقدم در پاسخ به این پرسش که آیا زیادخواهی و سهم خواهی‌های افراطیون مانعی در جهت تحقق وحدت به شمار می‌آید یا خیر؟ گفت: ریشه جریان اصولگرایی مبتنی بر انقلابی بودن است. انقلابی بودن نیز به معنی حرکت در مسیر رهبری است و این با افراط‌گری بسیار تفاوت دارد. به گفته وی افراطی‌گری به معنی استفاده از ابزار غیرقانونی برای دستیابی به اهداف است در حالی که قانون‌گرایی یکی از اصول جریان اصولگرا است لذا جریان‌هایی با تفکر فراقانونی هیچ تناسبی با اصولگرایی ندارند و مانع ایجاد وحدت خواهند بود.
شیوه‌ای که نتیجه‌بخش نیست
حضور طیف‌های تندرو در وحدت و همگرایی اصولگرایان از دیدگاه برخی دیگر چهره‌های سیاسی اصولگرایان نیز یکی از موانع وحدت به شمار می‌رود. ابوالقاسم رئوفیان، عضو جبهه ایستادگی در گفت‌و‌گو با فرارو ضمن اشاره به اینکه دو روایت در خصوص نزدیکی جامعتین به آیت الله مصباح وجود دارد، گفت: برخی معتقد هستند که تندرو‌ها درخواست برگزاری این جلسات مشترک را طرح کرده‌اند و دوستان ما در جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به این تقاضا‌ها پاسخ داده‌اند؛ لذا این حلقه وصل تشکیل شده است. وی افزود: روایت دوم این است که این دو نهاد روحانی به خاطر تعدیل کردن مواضع طیفی که خود را منتسب به آقای مصباح می‌داند و ایشان نیز بعضا از آن‌ها حمایت کرده و می‌کند، این جلسات را تشکیل می‌دهند و تعدیل تندرو‌ها را هدف قرار داده‌اند. این فعال سیاسی اصولگرا با تاکید بر اینکه چرایی شکل‌گیری این جمع و جلسات چندان تفاوتی ندارد، گفت: نکته قابل اهمیت این است که نتیجه مورد انتظار یعنی اتخاذ مشی اعتدالی و رسیدن به یک بسته واحد محقق نخواهد شد. وی ادامه داد: من از محتوای این جلسه اطلاعی ندارم اما این‌‌ همان شیوه‎ای است که در گذشته نیز برای ایجاد وحدت مورد استفاده قرار گرفته است و بار‌ها گفته‌ایم که نتیجه بخش نخواهد بود. این چهر‌ه‌های مطرح که هر کدام دغدغه‌ها و جایگاه رفیع قابل احترامی دارند بر اساس تکلیفی که احساس می‌کنند برای ایجاد وحدت می‌کوشند اما نتیجه مورد نظر آن‌ها حاصل نخواهد شد. رئوفیان در خصوص علت بدبینی به نتیجه‌بخش بودن این جلسات گفت: این جمع نمی‌تواند همه طیف‌های اصولگرا را نمایندگی کند و قاعدتا گزارش‌ها و نتایج آن محدود به خودشان باقی می‌ماند. وی افزود: آیت‌الله مصباح نیز پیش از این مطرح کرده بود که یک جمع محدود نمی‌تواند تصمیم‌گیری کرده و نتیجه را به کل جامعه تعمیم دهد اما باید دید که اکنون نیز همین اعتقاد را دارند یا خیر. به گفته وی احزاب و گروه‌های سیاسی بسیاری با مبانی اصولگرایی در حال فعالیت هستند که هیچ‌گاه در این جلسات مورد مشورت و همفکری قرار نمی‌گیرند؛ لذا با وجود اینکه هر یک از این چهره‌ها چتری باز و گروه‌هایی را زیر مجموعه خود دارند اما اجماع مورد نظر حاصل نخواهد شد.
ان شاءالله!
اصولگرایانی هم که تلاش دارند دیدگاه مثبتی از این چنین دیدارهایی منتقل کنند، اغلب حرف‌های کلی و به امید آینده می‌زنند. حجت‌الاسلام محمود رجبی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اعتقاد دارد: اگر این بزرگواران درباره مسائل مختلف اجتماعی، فرهنگی و سیاسی نظری را ابراز کنند با توجه به اینکه از شخصیت‌های برجسته روحانیت در عرصه علمی، فرهنگی و انقلابی محسوب می‌شوند، نظرات و منویاتشان مدنظر اصولگرایان قرار می‌گیرد. وی در گفت‌وگو با فارس، با بیان اینکه این جلسه سه‌جانبه «ان شاءالله» منجر به همگرایی اصولگرایان می‌شود و این از آثار مبارک این نشست است افزود: باید در ادامه ببینیم این بزرگواران چه رهنمودهایی دارند و اصولگرایان نیز با توجه به ضرورت وحدت، «ان شاءالله» همگرایی بیشتری خواهند داشت. وی درباره استمرار نشست سه‌جانبه نیز می‌گوید: علی‌القاعده با توجه به اینکه ارزیابی مثبتی از نشست اخیر صورت گرفته است، «امیدواریم به خواست خداوند» این جلسات ادامه یابد اما «تداوم آن به تصمیم خود این بزرگواران وابسته است و وجهی برای عدم تداوم آن به نظر نمی‌رسد».
نشستی که «می‌تواند» وحدت‌بخش باشد
سخنان لطف‌الله فروزنده دهکردی سخنگوی جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی نشان از اختلافاتی دارد که باید نزد زعمای اصولگرایی برطرف شود. وی در گفت‌وگو با فارس با بیان اینکه یکی از نتایج این نشست حداقل کردن اختلافات خواهد بود، تصریح کرد: باید از این فقهای بزرگ که پیشقدم شدند تشکر کنیم و امیدواریم این اقدامات بیشتر شود. فروزنده یادآور شد: قطعا محور همه فعالیت‌های ما روحانیت معظم است و برگزاری چنین نشست‌هایی می‌تواند همدلی جبهه اصولگرایان را افزایش دهد. سید کمال‌الدین سجادی سخنگوی جبهه پیروان خط امام و رهبری نیز در گفت‌وگو با تسنیم، با اشاره به برگزاری جلسه سه‌جانبه آیات محمد یزدی، موحدی‌کرمانی و مصباح یزدی، جامعتین و آیت‌الله مصباح را از گروه‌های مرجع اصولگرایی می‌کند و از استقبال تشکل متبوعش از این دیدار خبر می‌دهد. وی می‌افزاید: این نشست سه‌جانبه می‌تواند برای اصول‌گرایان وحدت‌بخش باشد، چرا که در میان اصول‌گرایان سلایق حزبی، گروهی و سازمانی وجود دارد و بنابراین برگزاری این نشست می‌تواند اساس و زمینه‌ساز وحدت اصول‌گرایان باشد.
گره‌ای که به این راحتی باز نمی‌شود
در مجموع به نظر می‌رسد گره کار وحدت و همگرایی اصولگرایان با این جلسه و حتی تکرار چند باره آن نیز باز نخواهد شد. این در حالی است که بپذیریم در این دیدارها اختلاف‌های پیشین جامعتین و به ویژه آیت‌الله محمد یزدی با آیت‌الله مصباح یزدی بر طرف شود. اصولگرایان اگر به دنبال یک چتر وحدت فراگیر که همه گروه‌های اصولگرا را در بر می‌گیرد هستند، باید در کنار این جلسات، سازوکارهای دیگری را نیز در پیش گیرند. این در حالی است که اصولگرایان باید فکری هم به حال حضور محتمل طیف نزدیک به محمود احمدی‌نژاد در انتخابات کنند؛ چرا که در صورت این حضور و با توجه به اعلام برائت‌های جریان‌های اصولگرا از وی، نه تنها نمی‌توان انتظار وحدت وی با اصولگرایان را داشت که احتمالا بخشی از بدنه اصولگرایان نیز به وی خواهد پیوست و وحدت و همگرایی احتمالی اصولگرایان را نیز خدشه‌دار خواهد کرد.

منبع : سایت خبری ساعت 24

شماره پیامک قم نا: 50001717150598رایانامه: info@Qumna.com