کد خبر ۳۲۴۷۴ انتشار : ۳ آذر ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۱۴
نقش تعطیلی پنجشنبه ها درکاهش آلودگی هوای قم :

مدیرکل محیط زیست: تعطیلی یک روزکاری نقش مهمی درجلوگیری از اثرات افزایشی آلاینده های هوا دارد

تعطیلی روزهای پنجشنبه در کلانشهر قم موضوعی است که سالها از ابعاد مختلف اقتصادی و اجتماعی در مجامع گوناگون مورد بحث و بررسی مسوولان، کارشناسان و صاحبنظران قرار گرفته است، اما بررسی این موضوع به لحاظ زیست محیطی نیز تاثیرات مثبت این تعطیلی یک روزه را در کاهش آلودگی هوای شهر قم حداقل به میزان 25 درصد به خوبی نشان می دهد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی خبر قم ،بر اساس بررسی های صورت گرفته در کشورمان، معمولا سهم آلودگی خودروها و منابع متحرک نسبت به منابع ثابت بیشتر بوده و حدود 60 تا 70 درصد منابع آلودگی را تشکیل می دهند که از مهمترین دلایل آن، افزایش تعداد خودروها و تراکم بیش از حد آنها در شهرها به ویژه کلانشهر قم است و بر همین اساس می توان میزان تردد خودروها به ویژه در ساعات اوج ترافیک را به عنوان معیاری برای سنجش آلودگی هوا مورد بحث و بررسی قرار داد.
این بررسی نشان می دهد، افزایش تردد و عبور و مرور وسایط نقلیه درسطح شهر قم با احتساب اینکه حداقل 20 درصد از زمان اوج ترافیک در ساعات اداری باشد، نقش بسزایی در تشدید آلاینده ها دارد به گونه ای که در ساعات 6 تا 9 صبح و بعدازظهر از ساعت 14 که همزمان با ساعات خروج و تردد کارکنان ادارات دولتی است به ویژه هنگامی که گره های ترافیکی در هسته مرکزی شهر قم و خیابان های پرتردد ایجاد می شود، میزان شاخص آلایندگی های محیطی افزایش چشمگیری دارد.
از سوی دیگر تعطیلی روزهای پنجشنبه در صرفه جویی و کاهش مصرف سوخت و انرژی توسط خودروهای شخصی و دولتی و ساختمان های اداری و به تبع آن کاهش آلاینده های زیست محیطی در سطح شهر قم نیز بسیار اهمیت دارد که این کاهش مصرف انرژی در حوزه حمل و نقل درون شهری بسیار چشمگیر خواهد بود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم در همین رابطه در گفت و گو با ایرنا با اشاره به نقش هم افزایی گازهای آلوده ناشی از تردد خودروها در افزایش آلودگی هوا در سخنانی اظهار داشت: بدون تردید تراکم هر پارامتر آلودگی در محیط زیست شهری، می تواند موجب ایجاد ترکیبات ثانویه آلودگی و در نتیجه افزایش تصاعدی آلاینده ها شود.
«سید رحمان دانیالی» با بیان اینکه تجمع گازهای مختلف در هوا، شدت اثر هرکدام از گازهای آلاینده محیط زیست را بسیار افزایش می دهد، خاطرنشان کرد: کاهش فعالیت های روزانه در سطح شهر قم و کاهش تردد وسایط نقلیه از طریق تعطیلی یک روز کاری و نیز بهره مندی از روشها و فناوری های نوین در انجام کارهای روزمره، نقش مهمی در جلوگیری از اثرات افزایشی آلاینده های هوا دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد.
وی همچنین با اشاره به نقش گرد و غبار و ریزگردها در افزایش آلودگی هوا در سطح شهر قم، تصریح کرد: در سال های اخیر کلانشهر قم با پدیده گرد و غبار متاثر از کانون های غبارزای داخلی و تا حدودی خارجی مواجه بوده که به شدت کیفیت هوای این خطه را تحت تاثیر قرار داده است و سلامت عمومی جامعه را به مخاطره انداخته است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست قم در ادامه افزود: بر اثر باد و طوفان های بوجود آمده در استان، ریزگردهای نمکی و رسی برخاسته از تالاب ها و دشت های استان که متاسفانه بر اثر عوامل مختلف طبیعی و انسانی به ویژه خشکسالی ها و قطع حقابه ها به شدت تخریب شده اند، در استان قم و استانهای همجوار که حدود 25 درصد جمعیت کشور را در خود جای داده اند، آلودگی هوا را تشدید می کنند.
وی با بیان اینکه بهنگام بروز پدیده گرد و غبار در سطح شهر، میزان آلودگی درمحیط داخل ساختمان 50 درصد از محیط بیرونی کمتر است، اظهار داشت: اولین توصیه بهداشتی جهت پیشگیری از بروز آسیب های فردی در این هنگام، عدم خروج از منزل و کاهش تحرک می باشد که تعطیلی یک روز کاری به سهم خود می تواند امکان مسافرت و یا اسکان در منزل را بیشتر فراهم کند.
یکی از کارشناسان محیط زیست استان قم نیز در گفت و گو با ایرنا خاطرنشان کرد: با تجمع آلاینده های زیست محیطی در هوا، مدت زمان مناسبی برای خودپالایی هوا و کاهش آلودگی ها در سطح شهر لازم است که باید به عنوان یکی از مولفه های مهم در ایجاد هوای پاک و سالم مورد توجه جدی قرار بگیرد.
اسماعیل احمدیزاده در ادامه افزود: با توجه به تحلیل ها و بررسی آمار و اطلاعات اخذ شده از ایستگاه های سنجش آلودگی هوا مستقر در نقاط حساس شهر قم، تعطیلی دو روزه پیاپی پنجشنبه ها و جمعه ها، فرصت خودپالایی برای هوای آلوده شهر قم را بسیار افزایش می دهد تا از بار سنگین آلودگی ناشی از عوامل آلاینده شهری و متحرک کاسته شود.
وی همچنین نقش پاکیزگی هوا در تامین سلامت جامعه و بهداشت شهروندان و پیشگیری از بیماری ها را مورد توجه قرار داد و گفت: بر اساس آمار مرکز بهداشت قم در روزهایی که آلودگی هوای شهر قم بر اثر آلاینده های زیست محیطی بالاتر از حد مجاز قرار می گیرد، تعداد مراجعات افراد به مراکز درمانی به علت مشکلات تنفسی که عمدتا در افراد سالخورده، جانبازان و کودکان بروز می کند، حدود 60 درصد افزایش می یابد.

منبع : ایرنا

شماره پیامک قم نا: 50001717150598رایانامه: info@Qumna.com