کد خبر ۳۲۱۲۸ انتشار : ۱۶ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۰۷
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی قم:

هیات های مذهبی به آسیب های عزاداری توجه داشته باشند

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی قم گفت: هیات های مذهبی همانگونه که به حضرت امام حسین(ع) ارادت دارند، باید به آسیب های عزاداری نیز توجه داشته باشند.

به گزلرش پایگاه اطلاع رسانی خبر قم به نقل ازروابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی قم، حجت الاسلام والمسلمین عباس دانشی عصر پنجشنبه در یکصد و چهلمین جلسه شورای فرهنگ عمومی قم به ریاست حجت الاسلام و المسلمین سید محمد سعیدی تولیت آستان مقدس حضرت معصومه(س) و امام جمعه موقت قم در سالن اجتماعات حرم مطهر حضرت معصومه (س) با قدردانی از کسانی که در برپایی و حفظ آیین های عزاداری حسینی(ع) تلاش می کنند، گفت: عاشورا الهام بخش تشیع بوده و انقلاب اسلامی ایران نیز ثمره عاشوراست.
وی گفت: مداحان در گذشته و حال سهم بسیار مهمی در اقامه شایسته عزای حسینی(ع) داشته اند و دارند و بحمدالله مرثیه خوانان و هیات های مذهبی بویژه هیات های پرشور جوانان از دانش و بصیرت خوبی برخوردارند، اما پا به پای اقبال جامعه به مجالس عزای حسینی(ع) مداحان نیز باید در ارتقای سطح دانش، معرفت و آگاهی های خود برای ارائه صحیح و فاخر عزای حسینی(ع) کوشش کنند.
دبیر شورای فرهنگ عمومی قم با اشاره به آسیب های عزاداری حضرت سید الشهدا(ع) گفت: از جمله آسیب هایی که در یک پژوهش در استان قم به آن پرداخته شده است می توان به مواردی همچون؛ راهیابی برخی از آلات موسیقی و بعضا بصورت افراطی، وجود ده ها طبل در برخی از هیات ها که گاه جز صدای طبل صدای دیگری از آن هیات ها شنیده نمی شود، چلچراغ های پرنوری که در شب ها با ریتم ها و نواهای خاص حرکت داده می شود، حمل برخی از علم ها که تناسبی با منطق عاشورا ندارد، حمل تصاویر برخی از حیوانات، نیمه برهنه شدن برخی از عزاداران هنگام سینه زنی، بستن پارچه بر درختان، سد معبر و مزاحمت برای همسایگان، مداحی محوری بدون خطابه و وعظ و حضور افراد کم اطلاع در آیین های عزاداری بعنوان مداح بدون تایید و نظارت استادان این عرصه مهم، از جمله آسیب هایی است که می توان به آنها اشاره کرد.
وی؛ غلو، بکارگیری تعابیر نامناسب و حتی بیان مطالب کذب در بیان مداحان را از دیگر آسیب های این عزاداری ها نام برد و گفت: خواب محوری، تعیین مبالغ سنگین برای برخی از اجراها، بروز رفتارهای دین گریزانه برخی از افراد بعنوان مداح و هیاتی از جمله عدم توجه به اقامه نماز و امر به معروف و نهی از منکر، تعصب های قومی و بدعت های خطرناکی مانند قمه زنی، عدم رعایت بهداشت و نظافت و رقابت های ناسالم در این عرصه، آسیب های جدی به مجالس عزای حسینی(ع) وارد می کند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی قم اضافه کرد: بحث مداحی محوری مجالس بدون خطابه در مراسم ترحیم نیز وجود دارد، البته این آسیب در شهر مقدس قم کمتر از سایر نقاط کشور دیده می شود.
وی خاطرنشان کرد: انعکاس عزاداری های نامناسب بویژه آنکه مکان این عزاداری ها در قم است انعکاس نامناسبی در رسانه های بیگانه و تبلیغات ضدشیعی و تکفیری دارد.
وی گفت: ان شاءالله مداحان ارجمند که نقش بسیار ارزنده ای در شور و هیجانات سازنده مجالس عزای حسینی(ع) دارند و همچنین گردانندگان دلسوز هیات های عزاداری، حسینیه ها و تکایا به رهنمودهای امام خمینی(ره) و دستورات و دغدغه های همیشگی رهبر معظم انقلاب اسلامی که خود بزرگ ترین اقامه کننده عزای حسینی(ع) هستند، توجه بیشتری داشته باشند تا آسیب ها و آفت های این عرصه از مجالس عزاداری رخت بربندد.
دبیر شورای فرهنگ عمومی استان قم خاطرنشان کرد: باید از این فرصت منحصر به فردی که توسط عزاداری ها در اختیار جهان تشیع است برای بیان معارف غنی اسلام و تشیع استفاده کرد.
وی در بخش دیگر سخنان خود، اظهار کرد: تاکنون 140 جلسه شورای فرهنگ عمومی در استان قم برگزار شده که 167 دستور کار در این جلسه ها مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
وی گفت: شورای فرهنگ عمومی کشور با هدف توجه بیشتر به مسائل فرهنگی استان ها و پیگیری مصوبه های شورای فرهنگ عمومی و شورای عالی انقلاب فرهنگی نسبت به تاسیس و تشکیل شورای فرهنگ عمومی در مراکز استان ها اقدام کرد و این شورا در قم نیز از سال 80 فعالیت خود را شروع کرده است.
وی افزود: سند فرهنگ ایثار و شهادت، بررسی آسیب های اجتماعی بویژه طلاق، طرح پیوست فرهنگی بلوار پیامبر اعظم(ص)، بررسی وضعیت ادیان و فرقه ها در کشور، تصویب طرح پیشنهادی فرهنگ ازدواج آسان، تصویب طرح احیای ساماندهی گلزار شیخان، همایش راهکارهای توسعه و کمی و کیفی زیارت در استان، تصویب مجتمع فرهنگی دیجیتال منطقه ای در استان، راه اندازی کلینیک خانواده در قم در بخش های آموزشی مشاوره و پژوهشی بمنظور کاهش اختلافات خانوادگی و طلاق، تصویب طرح توسعه ورزش همگانی، تصویب آیین نامه توسعه و ترویج کالاهای فرهنگی با تاکید بر فرهنگ مطالعه و تصویب و تدوین دانشنامه قم از مهم ترین فعالیت های شورای فرهنگ عمومی استان قم است.
دانشی گفت: علاوه بر این مصوبه ها، شورا کارگروه های گوناگونی را نیز تشکیل داده است که کارگروه تسهیل ازدواج جوانان، کارگروه تخصصی ترویج و گسترش فرهنگ حجاب و عفاف، کارگروه جشن های نیمه شعبان، کارگروه مقابله با عرفان های کاذب و انحرافی، کارگروه تبیین راهکارهای آیین چهارشنبه سوری آخر سال، کارگروه حضور روحانیان در مراکز و مدرسه های علمی، کارگروه سند راهبردی، فرهنگ شهروندی، کارگروه اصلاح الگوی مصرف و کارگروه توسعه و بسط شادی و نشاط اجتماعی از جمله آنهاست.
وی قم را جزو استان هایی برشمرد که جلسات شورای فرهنگ عمومی آن بصورت منظم برگزار می شود و مسئولان نیز به جلسات آن اهتمام ویژه ای دارند و در بخش های این استان نیز، ائمه جمعه بخش ها بعنوان رئیس این شورا این جلسات را برگزار می کنند.
وی گفت: در جلسات شورای فرهنگ عمومی استان قم شخصیت های مذهبی، علمی و فرهنگی برجسته ای حضور دارند که این یک ظرفیت مضاعف برای قم نسبت به سایر استان هاست و اگر توجه و عنایت بیشتری به این شورا صورت بگیرد می تواند یک الگوی مناسب برای سایر استان ها باشد.
دبیر شورای فرهنگ عمومی قم همچنین بر کاربردی کردن این شورا و حضور موثرتر در عرصه فرهنگی استان تاکید کرد تا این جلسه فقط منحصر به ارائه گزارش نباشد.
14 آبان ماه به نام روز فرهنگ عمومی نامگذاری شده است.

منبع: ایرنا

شماره پیامک قم نا: 50001717150598رایانامه: info@Qumna.com